Blog

20/04/2017
av adm adm

Når våren kommer er det tid til å forberede hekken for hagesesongen.

Beskjæring av hekk

Løvfellende hekk: De fleste løvfellende hekker skal beskjæres utenom vekstsesongen, enten sent på høsten eller tidlig om våren. Toppene på en løvfellende hekk klippes og sidegreinene beskjæres ved behov. Du bør holde hekken smalere i toppen enn i bunn. Dette for at ikke toppen skal skygge for den nederste del av hekken og forårsake dårlige vekstforhold.

Bemerk at løvfellende hekkplanter med en gjennomgående stamme (for eksempel Agnbøk og Bøk) ikke skal beskjæres på toppen før ønsket høyde.

Vintergrønn hekk: Vintergrønne hekkplanter skal ikke klippes før telen er vekk. April og mai måneder er vanligvis fint for å klippe vintergrønne hekker

Bemerk at vintergrønne hekkplanter med en gjennomgående stamme (for eksempel Thuja) ikke skal beskjæres på toppen før ønsket høyde.

Gjødsling om våren

Du kan starte med gjødsling om våren ved vekstperiodens start. Det bør gjødsles rett før vanning eller nedbør. Pass på ikke å overgjødsle plantene.

Hvis du har en relativt nyplantet hekk er det viktigste ikke gjødsel, men at du fjerner ugress rundt hekkplantene.

Liguster: Gode råd

12/10/2018
av adm adm

Hvor kan du bruke liguster?

Hvis du vil ha en hage rammet inn av en grønn hekk, er liguster et godt valg. Du kan få både løvfellende og eviggrønn hekk, avhengig av hvilken type liguster du velger. Det tette løvet og de flotte, blanke og grønne bladene gir le for vinden og skjermer hagen på best mulig måte.

Du kan formklippe liguster og bruke plantene til å etablere en spennende hage med mange rom. Du kan gå på oppdagelse, og barna vil elske å leke i hagen. Du kan bruke liguster enten du vil ha en viltvoksende hekk eller en klippet hekk som er stram i kantene. Hvis du velger å ikke klippe hekken, setter liguster blomster og bær.

Liguster liga eller Vinterliguster?

Det er ca. 50 arter av ligustrum (som er det latinske navn for liguster). I Europa bruker vi hovedsakelig Ligustrum vulgare.

Hekkplanter.com har valgt ut 2 forskjellige typer liguster, som begge trives godt i Norge; Liguster liga og Vinterliguster

Liguster «Liga»

Ligustrum vulgare «Liga» (H4) er en oppreist, tett forgrenet og kraftig voksende busk, som er nesten eviggrønn, da den beholder de fleste av bladene hele vinteren. Gjennom vanlige vintre beholder den dermed 20 % av bladene til etter løvsprett. Bladene er ganske store, mattgrønne og litt grove.

Liga velges ofte på grunn av hardførheten og er den vanligste sorten i Norge.

 

Vinterliguster

Ligustrum ovalifolium (H2-3) har kraftig vekst og store og svært vakre, glinsende blader. Vinterliguster er en vakrere hagebusk enn vanlig liguster og er i tillegg vintergrønn

Vinterliguster kan fint brukes til hekk, men er ikke så vinterhardfør som Liguster liga og bør derfor ikke brukes på utsatte steder. Den trives likevel forbausende godt langs kysten på Sør- og Vestlandet og tåler saltdrev fra sjøen.

 

 

Planting av liguster

Pass på uttørking

Det er svært viktig at du passer godt på de nyinnkjøpte ligusterplantene dine.

Spesielt hvis du kjøper barrotplanter, er det ditt ansvar at røttene ikke tørker ut. Når du får ligusterplantene fra oss, er de pakket i poser. Ikke åpne posene før rett før planting. Liguster har mange og fine røtter og er derfor lett å få til å gro hvis du er litt forsiktig. Før planting må plantene stå skyggefullt og kjølig. Under ingen omstendigheter må plantene eller posene ligge ute på bakken i solskinn.

Velger du liguster ferdighekk eller liguster i potte er håndteringen enklere.

Planting

Velg en dag med overskyet vær. Strekk en snor der hekken skal være. Deretter bruker du en spade til å lage en rille langs snorensom angir retningen. Hvis jorden er hard, er det viktig at den løses opp i bunnen av plantehullet. I nybygde områder kan det være nødvendig å bearbeide jorden med større, profesjonelle maskiner.

Bruk 3–5 planter pr. meter for å få en tett hekk. Har du bestilt planter på 30-120 cm anbefaler vi 5 planter per meter. Velger du planter på over 120 cm er anbefalingen 3-4 planter per meter. Etter plantingen tråkkes jorden lett til, rundt hver plante.

Etterpå kan du dekke jorden med hagebark for å unngå ugress. Hvis du dekker med bark, må du huske å tilføre ekstra vann og gjødsel som barken bruker under nedbrytningsprosessen.

Vanning

Hvis jorden er svært fuktig, er det ikke nødvendig å vanne, men ellers må du frem med vannslangen. Særlig om våren med utsikt til langvarig tørrvær, er det viktig at hekken ikke mangler vann. Du kan også legge ut en svetteslange i forbindelse med plantingen. Det gjør det lettere å få vannet til å langsomt trenge ned i jorden.

Bruker du store planter fra potte eller ferdighekk med klump, er vanning spesielt viktig. Du kan lese mer om planting her (lenke).

 

 

 

 

 

 

Vedlikehold av ligusterhekk

Unngå ugress rundt ligusterhekken

I etableringsårene er det viktig å holde hekken fri for ugress. Hold ugresset borte i et belte på minst 50 cm på hver side av hekken. Du kan ev. dekke med bark eller annet materiale for å forhindre at ugresset dukker opp. Husk at hvis du bruker biologiske dekkematerialer, må du tilføre gjødsel som disse materialene bruker i nedbrytningsprosessen. Ellers får ikke hekken nok næring.

I forbindelse med dekkematerialet må du også vanne ekstra mye i starten. Senere hemmer dekkematerialet fordampningen og dermed vannforbruket.

Liguster beskjæring

De fleste velger å klippe ligusterhekkene sine. For å få et skarpt og markant uttrykk er det lurt å klippe to ganger pr. sesong. Første gang før sankthans og andre gang midt i august. Best forgrening fås ved å klippe 1/3 til 1/2 av den nye tilveksten i toppen ved hver klipping. Det kan kanskje virke litt bortkastet å klippe toppen før den fulle høyden er nådd, men faktisk viser det seg at målet nås like fort. Fordelen er at hekken vil være stabil, også om det skulle legge seg snø på toppen om vinteren. (NB. Liguster er en hekkplante uten gjennomgående stamme og skal derfor klippes på toppen før hekken har nådd ønsket høyde. Hvis du for eksempel kjøper en bøkehekk med gjennomgående stamme, skal den ikke klippes på toppen før den har nådd ønsket høyde.)

En klippet hekk skal være kjegleformet – bredest nederst, så det kommer lys til hekken i hele dens høyde. F.eks. 40–50 cm nederst og smal øverst, ca. 25–30 cm. Slik unngår du også at det legger seg snø på toppen som ødelegger den om vinteren.

Med en elektrisk hekksaks, enten batteridrevet eller med ledning, er det raskt og effektivt å klippe hekken. Det som er klippet av, kan du kompostere til senere bruk i hagebedene.

Gjødsling av liguster liga og vinterliguster

Liguster kvitterer med god vekst og friske grønne blader hvis du gjødsler den litt. Det er viktig i de første 2–3 årene for å få hekken godt i gang, men du kan med fordel fortsette i årene fremover også. Da får du en ligusterhekk som er langt mer robust overfor eventuelle soppsykdommer, og du vil kunne nyte det friske, grønne hagegjerdet hvert år.

Bruk f.eks. en vanlig klorfri, NPK-gjødsel med mikronæringsstoffer. 100 gram pr. 10 meter hekk, to ganger i året i mars og juni. Hvis du bruker organisk gjødsel, må du huske å lese bruksanvisningen.

Vanning av liguster

Veletablerte ligusterhekker klarer seg som regel fint uten ekstra tilførsel av vann. I tørre perioder utover sommeren kan det riktignok oppstå vannmangel. Særlig hvis hekken er plassert på et utsatt sted med kraftig fordampning. Vannmangel nedsetter hekkens motstandskraft mot sykdommer og kan føre til bladfall. Har du vannmåler er vann ofte dyrt, men hvis du bruker en svetteslange der vannet kan sive langsomt ned til røttene, får du best mulig utnyttelse av de dyre dråpene.

Bambushekk - eviggrønn og eksotisk

28/09/2018
av adm adm

Bambus - moderne og enkelt

Bambushekk er en eviggrønn og eksotisk plante, som gir hagen et annerledes og moderne uttrykk.

Det er ikke nødvendig å klippe bambus, så dette er et godt valg hvis du ikke vil bruke så mye tid på hagearbeid.

Hekkplanter.com selger kun Bambus fargesia – også kalt paraplybambus. Dette er en bambusart som passer svært godt til det norske klimaet. Trives best i sol eller delvis skygge, plantet i næringsrik og lett jord som holdes jevnt fuktig om sommeren.

Hvis bambushekken skal plantes på et solrikt sted, anbefaler vi for eksempel Bambus rufa eller Bambus trifina.

Planting av bambushekk

Bambushekken kan bli bred, og vi anbefaler at du setter av ca. 1 meter i bredden til hekken. Bambus trenger god drenering, så før du setter bambusplantene i jorden, bør du legge et dreneringslag med grus i bunnen av plantegrøften og gjerne blande litt sand i plantejorden. I tillegg anbefaler vi at du blander litt kompost i plantejorden. Husk å vanne godt etter planting.

 

Vedlikehold av bambushekk

Hvis du vil beskjære bambushekken, bør dette gjøres i mai. Senere i sesongen krever ikke bambus noe særlig mer enn næringsstoffer (for eksempel i form av et lag med barkdekke og hornmel om våren). Vann regelmessig, også litt i vintermånedene (spesielt i milde perioder).

Du kan se utvalget vårt i bambushekker her (lenke).

Bøkehekk: Gode råd

12/09/2018
av adm adm

Bøk - tidspunkt for planting

Vi anbefaler at du planter bøkehekk enten om våren (senest i mai) eller om høsten fra ca. 1. november. Da er ikke jorden for tørr, og plantene har gode etableringsvilkår.

Antall bøkeplanter per meter

Ved planting av bøk i potte/klump over 120 cm og ferdighekk anbefaler vi tre planter per meter. Planter du barrotplanter, er anbefalingen 4–5 planter per meter hvis du ønsker en tett hekk.

Vekst bøk barrot og ferdighekk

Forvent at det tar opptil fire år før en barrothekk er høy og tett. Hvis du vil ha en tett hekk raskt, anbefaler vi ferdighekk.

Klipping av bøkehekk

Bøkehekk kan klippes på sidene fra året etter planting. Klipp ca. 1/3 av veksten til ønsket bredde. Bøk skal ikke klippes på toppen før hekken har nådd ønsket høyde.

Bøk bør klippes 1–2 ganger i året. Midten av juni og eventuelt igjen i august.

Beskjæring av bøkehekk

Hvis bøkehekken er blitt for bred eller høy, kan den beskjæres. Hvis du vil beskjære hekken kraftig, er det beste tidspunktet utenfor vekstsesongen – for eksempel i januar. Det første året klippes den ene siden langt inn. Neste år den motsatte siden, og det tredje året kan ev. toppen beskjæres.

Gjødsling av bøkehekk

Vi anbefaler at du gjødsler hekken om våren, like etter at bladene er kommet. Dette gir størst effekt, men du kan gjødsle hekken helt frem til slutten av juli.

Kompost, toppdressing eller hekkjord kan brukes som gjødsel. Du kan lage din egen blanding av kompost og jord eller kjøpe ferdig blanding fra hagesenteret. Legg 1–2 cm av blandingen på bakken rundt plantene.

Hvis du bruker kunstgjødsel, må du passe på å ikke overgjødsle hekken.

Du kan lese mer om bøkehekk og se utvalget vårt her.

Agnbøk: Robust og klassisk hekk

29/03/2018
av adm adm

Robust og klassisk Agnbøk hekk

Agnbøk er en robust og lite vedlikeholdskrevende hekkplante. Hekkens utseende varierer og gir liv i hagen hele året. Etter vinteren varsler de friske grønne skudd at våren har kommet. På sommeren skape Agnbøkens friske grønne farge liv i hagen og på høsten lyser Agnbøken opp med visne blader i høstfarger.

Hekken mister ikke alle bladene om vinteren. De gjenværende visne bladene fungerer som skjerming gjennom vinteren til hekken setter nye blader på våren.

 

Plassering og planting av Agnbøk

Agnbøk trives best i sol eller delvis skygge. Agnbøk kan plantes om våren eller høsten og vi anbefaler at hekken plantes i jord med sand- eller leirholdig tekstur. Kan også trives i ren sand- og leirjord, så lenge du sikrer hekken får nødvendig vann og næring. Les også vår planteveiledning her: Planteveiledning

Den første vinter anbefaler vi at du dekker røttene med tre til fem cm barkflis for å beskytte mot frost. Agnbøk er saltømfintlig og bør ikke plantes langs saltet vei.

Husk å vanne etter planting. En nyplantet Agnbøkhekk må vannes to ganger ukentlig i den første måned. Deretter jevnlig i tørre perioder. Røttene må ikke stå i vann, men jorden skal være fuktig. Hvis du planter på høsten bør du i tillegg vanne av og til på de første frostfrie vinterdagene.

Planteavstand Agnbøk vanlige hekkplanter og Agnbøk ferdighekk

Velger du ferdighekk planter på 150 cm+ anbefaler vi 3 Agnbøk planter per meter. Planter du mindre planter 4-5 planter per meter.

Pleie av Agnbøken etter planting

Når din nye Agnbøk hekk har etablert seg bør du beskjære de nye skudd med ca. 1/3 av tilveksten, til hekken når ønsket bredde. På toppen skal hekken IKKE beskjæres før den har nådd ønsket høyde. Har du plen ved siden av hekken anbefaler vi plenen ikke vokser nærmere enn 30 cm fra hekken.

Les mer om Agnbøk og bestill planter her: http://www.hekkplanter.com/agnbk/

Gjødsling av hekk

24/03/2018
av adm adm

Bartrær (f.eks. Thuja og Barlind) og løvtrær (f.eks. Bøk, Agnbøk og Liguster) har ulike behov for næring. Årsaken er at disse har forskjellige årlig vekstsyklus og derfor trenger tilførsel av gjødsel på forskjellige tidspunkter.

Gjørdsling av Bartrær

Vi anbefaler at du tilfører næringsstoffer til Bartrær i løpet av mai måned og igjen i tidsrommet fra slutten av juli til slutten av august, hvor kongler og frø dannes. Mengden av gjødsel avhenger av hvilke næringsstoffer som allerede er tilgjengelig i jorden. For å fastslå behovet for gjødsling bør du ta en jordprøve omtrent hver femte år. I tillegg bør du tilpasse mengde av gjødsel til hekkens størrelse. Mindre hekkplanter gir du ca 10 gram fullgjødsel per kvadratmeter i mai og ca 20 gram fullgjødsel per kvadrameter i juli / august. Store hekkplanter (150 cm+) bør gjødsles med ca. 20 gram fullgjødsel per kvadratmeter i mai og ca. 40 gram per kvadratmeter i juli / august.

Gjørsling av Løvfellende hekk

Løvfellende hekk bør som utgangspunkt gjødsles fra vekstsesongens start i april til sist i juli. Vi anbefaler ca. 15 gram fullgjødsel per kvadratmeter i april / mai og ca 15 gram fullgjødsel per kvadratmeter i juli til mindre hekkplanter. Større planter (150 cm+) ca. 25 gram i april/mai og 25 gram i juli.

Nyhet 2018: Svartsurbær

23/03/2018
av adm adm

 

Ønsker du en tett og grasiøs hekk bør du overveie Svartsurbær. Dette er en herdig hekkplante med skiftende farger gjennom året. Les mer her (link).

Bambus - nye sorter

15/03/2018
av adm adm
2018 tilbyr vi ennå flere bambus sorter. Les mer under produktsiden for Bambus (link).

Vinter

18/01/2018
av adm adm
Snøen har lagt seg over planteskolens marker og våre planter avventer våren. Klar for levering igjen uke 15 2018.

Nyhet - Blankmispel Romsdal

15/06/2017
av adm adm

Vi tilbyr nå Blankmispel (Cotoneaster Lucidus Romsdal). Dette er en fin hekkplante som har tett vekst med fantastiske rødgyldne høstfarger, velegnet til klippede former.

Gode råd: Thuja

11/05/2017
av adm adm
Skal du plante Thuja? Les gode råd om planting og stell her (link).